torstai 21. heinäkuuta 2016

Pyöreyttä hyppyihin

Torstaina treenit jatkuivat Pian estetunnilla, jonka menin Pavella. Ratsukoita tunnilla oli yhteensä neljä. Kävin taas itsenäisesti Paven kanssa kaikki askellajit läpi aika rennoin mielin. Ensimmäisenä ohjattuna tehtävänä tulimme ensin vasemmassa kierroksessa ympyrällä kolmea puomia ravissa. Pave ravasi puomit ihan hyvin, mutta olisin saanut taivutella sitä vähän reippaammin. Muutaman ravikierroksen jälkeen nostimme laukan ja tulimme samat puomit vasemmassa laukassa. Pave ylitti puomit laukassakin ihan hyvin. Tulimme puomit myös oikeassa laukassa, ja ne sujuivat ihanan helposti. Pave oli mukavasti säädeltävissä niin lyhyempään kuin pidempään laukkaan, jolloin sain sen tuotua puomeillekin hyvin.

Ensimmäiset hypyt otimme kolmen pienen pystyn innarille vasemmassa laukassa. Innaripystyt menivät ihan hyvin, vaikka olisin saanut tuoda Paven lyhyemmässä laukassa tehtävälle, jotta se olisi päässyt jumppaamaan kunnolla. Opettaja hoksautti Paven tekevän laakoja hyppyjä, jos se pääsee venähtämään estettä kohti. Pave pitäisi saada tuotua esteelle hyvin, jotta se pääsee tekemään pyöreämpiä hyppyjä.

Innaripystyjen jälkeen tulimme pystyn, okserin ja ristikon kiemuran vasemmassa laukassa aloittaen. Väleihin tuli pistää viisi ja kuusi askelta. Ensimmäisellä kierroksella mokasin lähestymisen pystylle, kun yritin tuupata Paven hyppäämään liian kaukaa. Pave otti vielä sen yhden askeleen, minä taas sukelsin omia aikojani. Töpeksinnän takia en enää päässyt rytmiin, ja niin tulimme okserille aiotun viiden askeleen sijasta neljällä ja ristikolle toivotun kuuden sijasta viidellä askeleella. Vaan Pave nappaili hypyissä toivotut laukat eli jotain meni kuitenkin nappiin. Toisella kierroksessa maltoin paremmin, ja saimme tultua välit toivotuilla askelmäärillä. Pave vaihtoi pystyllä laukan toivotusti vasemmasta oikeaan, mutta ristikolla vaihto oikeasta vasempaan jäi onnistumatta, ja korjasin laukan ravin kautta.

Sitten tulimme lävistäjäpystyn ja aiemmin hypättyjen innaripystyjen kaarevan linjan. Väliin piti pistää kuusi askelta. Lähestymisessä pystylle jäin vähän arpomaan askelta ja odottamisen sijaan nohitin Paven hyppyyn kauempaa. Pave pääsi venähtämään, jolloin saimme juuri ja juuri survottua kuusi askelta ennen innaripystyjä. Ne menivätkin aavistuksen epätasaisesti, kun Pave joutui keräämään itsensä yhtäkkiä lyhyemmäksi. Taas hyvä opetus minulle siitä, ettei tehtäville kuulu vain rynnätä sisään. Onneksi Pave oli vikkelä nostelemaan kavioitaan.

Sitten tulimmekin radan: aiemmilta tehtäviltä tutut pystyn, okserin ja ristikon kiemuran samoin kuin lävistäjäpystyn ja innaripystyjen kaarevan linjan sekä uutena kaarevan linjan toiselta lävistäjäpystyltä jo aiemmin hypätylle lävistäjäpystylle. Kiemuran pystylle tuli hyvä hyppy ja tie, jolloin laukka vaihtui. Siitä pääsimme viidellä askeleella okserille ja siitä kuudella askeleella ristikolle. Laukka ei vaihtunut siinä, joten korjasin ravin kautta. Tie ensimmäiselle lävistäjäpystylle oli vähän kehno, kun hätäilin laukan korjaamisen jälkeen. Hyppy oli kuitenkin ihan ok, ja pääsimme innaripystyille kuudella askeleella. Ne sujuivat ihan hyvin, ja Pave korjasi viimeisellä innaripystyllä laukan oikeaksi. Toiselle lävistäjäpystylle tultaessa rytmi hieman katosi, mutta pysty ylittyi puhtaasti. Kaareva linja toiselle lävistäjäpystylle meni väärässä laukassa kahdeksalla askeleella, mutta sille tuli hyvä hyppy. Saimme uusia heti perään vielä nämä kaksi pystyä. Nyt ensimmäinen pysty meni paremmin, ja Pave nappasi siinä toivotusti vasemman laukan. Jätimme linjalta yhden askeleen pois, ja tulimme nyt toiselle pystylle seitsemällä askeleella. Hyppy lähti hieman kaukaa, mutta Pave selvitti sen puhtaasti ja nappasi vielä oikean laukan hypyssä.



Siinä olivat tämän tunnin hyppelyt. Hommassa oli tänäänkin mukavasti otetta. Nyt vain saisin kiinnittää huomiota lähestymisiin. Minun pitäisi saada tuotua Pave esteelle tasaisemmin, jotta se pääsee hyppäämään teknisesti paremmin eli pyöreämmin. Saatan saada laukkaa vähän parempaa kuosiin hyvissä ajoin ennen estettä, mutta lähestymisessä laukka pääsee edelleen vähän leviämään käsiin. Taidan alkaa könöttää estettä ennakoiden siinä vaiheessa, mikä tietysti antaa hevosellekin mahdollisuuden tehdä samoin. Vaan ainahan tässä lajissa riittää opittavaa. Tänään olin kuitenkin taas hurjan tyytyväinen siihen, että menimme kaikista esteistä yli ilman suurempia kommelluksia.

Videoista kiitos Kaisalle!