lauantai 29. kesäkuuta 2013

Edistystä kuitenkin havaittavissa

Lauantaina kello 7.15 herääminen tuntuu yleisesti ottaen ihan päättömältä, mutta ei silloin, kun kello 9 on luvassa estetunti. Näin oli tänä lauantaina, kun hurautimme taas Noran ja Kaisan kanssa Heli Pensonin luo estetunnille. Ratsunani oli tuttu Puppe, ja kelin suosiessa pääsimme hyppäämään ulkokentällä. Itsenäisessä alkuverryttelyssä keskityin kertomaan Pupelle, että aiomme liikkua tunnin aikana ja lisäksi koetin muistaa ratsastaa etenkin oikeaa pohjetta läpi. Aiempina kertoina Puppe on päässyt liirailemaan esteillä oikealle, joten halusin yrittää välttää sitä tällä kertaa. Puppe oli puppemainen taas, mikä tarkoitti käytännössä tahmeutta niin käynnissä kuin ravissa. Laukassa sitten kevyttä istuntaa hyödyntämällä sain Puppea paikoin liikkumaan hieman, mutta opettaja toivoi lisää aktiivisuutta ja keulan pitämistä ylhäällä. Parin pitkän sivun ajan kokeilin kaasuttaa kunnolla, mutta vasta toisella yrittämällä Puppe vähän heräsi. Ei suhissut tuuli korvissa, mutta eipä tarvinnut jokaista askelta työntää ratsuakaan, joten jotain sentään tapahtui.

Ensimmäisenä hyppytehtävänä tulimme ristikon kertaalleen kahdeksikolla tavoitteena saada laukat vaihdettua. Homma onnistui meillä Pupen kanssa kivasti, ja vasen laukka vaihtui hypyssä oikeaksi ja oikea vasemmaksi. Puppe eteni kohtuullisesti, ja tiet olivat ihan ok, hieman toisen hypyn tulimme vinosti, mutta sangen maltillisesti. Ihan hyvä aloitus kuitenkin. Toisena tehtävänä oli tulla kaksi kierrosta vesimatolla varustettua pystyä vasemmasta kierroksesta ja hypyssä laukka oikeaksi vaihtaen. Pupelle vesimatto ei ollut mikään juttu, ja niin pääsimme siitä hyvin yli laukat oikein vaihtaen. Kolmantena tulimme kahden esteen 23 metrin suoran linjan mahdollisimman suorana pysyen kuudella askeleella. Ensimmäisellä kierroksella pysyimme hyvin suorana, mutta laukka oli ponnetonta. Saimme väliin kuusi askelta, mutta niistä viimeinen jäi aika kauas. Opettaja neuvoi tulemaan pontevammin, ja toisella yrittämällä puolestaan laukka oli ihan kohdillaan, mutta ohjaaminen ei, ja Puppe pääsi valumaan linjalta oikealle ja vaihtamaan hypyssä laukan turhaan vasemmaksi. Onpa vaikeaa hallita niin kaasu kuin ratti yhtä aikaa.
 
Sitten tulimme radan kahdesti, ensin pienempänä ja sitten 50-80 senttisenä. Ensimmäisellä kierroksella ykkönen ylittyi hyvin, kakkoselle Puppe pääsi taas valumaan oikealle ja tuli liian lähelle estettä. Möngimme siitä kuitenkin yli, ja Puppe vaihtoi hienosti siinä oikean laukan. Esteiden 3 ja 4 suora linja taisi olla 17 metriä, ja se piti tulla viidellä askeleella. Luulin onnistuvani tässä ongelmitta, mutta niin vain päästin Pupen menemään sen neljällä. Viitosena ollut sarja meni hyvin, mutta laukka ei vaihtunut. Puppe hangoitteli raviin siirtymistä vastaan, jolloin korjaamiseenkin meni turhan pitkään. Kuutonen oli vesimaton sisältänyt pysty, jolle ajoin Puppea turhaan, ja niinpä se tuli turhan lähelle eikä laukka vaihtunut. Kopsautuksen kanssa ylitys kuitenkin, ja vaihto ravin kautta onnistui onneksi nopeammin. Esteiden 7 ja 8 suora linja meni sitten nätin tasaisesti kuudella askeleella.

Toiselle kierrokselle lähdettäessä olin kohtuullisen varmoin mielin. Esteet eivät näyttäneet isoilta, joten niistä ei tarvinnut huolehtia. Ykköselle tuli vähän minihyppy, kun päästin Pupen hyytymään. Yritin kyllä nohittaa, mutta liian myöhässä. Kakkoseste ylittyi reitin puolesta paremmin, mutta Puppe kolautti kuitenkin puomia. Laukkakaan ei vaihtunut, mutta ravin kautta korjaus onnistui riittävän vikkelästi. Ensimmäisellä suoralla linjalla paikkasin edellisradan virheeni ja sain Pupen tulemaan välin vaadituilla viidellä askeleella. Puppe keksi kuitenkin vaihtaa laukan esteellä 4 vasemmaksi, joten pääsin taas korjaamaan ravin kautta. Sarja meni myös paremmin, kun sain laukankin vaihdettu b-osalla vasemmaksi. Kuutoselle tulikin sitten kielto. Askel ei sopinut, joten Puppe ei halunnut hypätä hirveästä kohdasta. Videolta katsottuna taisin ratsastaessani huomata jotain sopivuusongelmaa ja ratkaisuksi hain eteenratsastamisen yrityksen. Pupen kielto oli ihanan maltillinen ja suora, joten tyydyin halaamaan kaulaa ilman, että olisi oikeasti tuntunut, että siitä olisi voinut pudota. Ei muuta kuin uusi lähestyminen, ja nyt pääsimme yli, mutta taas hieman läheltä. Laukka ei vaihtunut, joten taas ravin kautta vaihto. Radan päättänyt suora linja meni muuten hyvin, mutta Puppe päätti vielä viimeiseen esteeseen kopsauttaa kavion. Pientä löysyyttä oli siis ilmassa, mutta onneksi tästäkin radasta selvittiin.



Kielto kuva kuvalta.
Siinäpä tunnin hyppelyt olivatkin. Plussaa siitä, etteivät itse hypyt olleet pahoja, vaan mukautuminen oli aika kivasti kuosissa. Sen sijaan laukkojen vaihtumisongelmat ja nuo muutamat liian lähelle ajautuneet hypyt sekä kielto jäivät vähän kaihertamaan. Kaukana kuitenkin ollaan niistä ajoista, kun Puppe esitti miniaskeleita melkein joka esteelle. Opettajakin tuumasi, että edistystä on kyllä tapahtunut. Jatkossa siis tarkempaa tiedottamista laukanvaihtoesteillä ja sitten paremmin sujuvaa laukkaa, jotta miniaskeleita ei pääsisi tulemaan. Ulkona oli taas kiva hypätä, sillä Puppe liikkuu siellä kuitenkin hieman paremmin kuin maneesissa. Toivottavasti ehdimme käydä vielä useamman kerran hyppäämässä kentälläkin, ja toivottavasti edistyminen ei jää tähän, vaan parannamme Pupen kanssa molemmat.

Videoista kiitos Alekseille! Kuvat on napattu videolta.