keskiviikko 22. elokuuta 2012

Sujuvaa menoa kevyessä istunnassa

Alun perin minun piti tänään mennä C-tunnille, mutta tuntilistaa katsoessani huomasin tunnin viimeisellä eli A-tunnilla olevan vain seitsemän ratsastajaa ja aiheina esteet. Niinpä pyysin opettajaa selvittämään, voisinko jotenkin ujuttautua tunnilla. Muutamalla ratsukkoparin vaihdoksella se onnistui, ja pääsin treenaamaan vielä kisaratsullani Potterilla esteitä näin neljää päivää ennen h-hetkeä.

Alkuverkka pidettiin aika lyhyenä käyden nopeasti ravi ja laukka itsenäisesti läpi. Potter oli taas aika hidas, ja koetin nohittaa sitä liikkumaan ilman kummempaa menestystä. Opettaja neuvoi irrottamaan vasenta polvea satulasta ja ajattelemaan jalan kiinni satulaan enemmän ulkoreidestä. Lisäksi vasenta kylkeä piti miettiä napakammaksi, jotta istuntani ei valuisi vasemmalle. Aiheellisia kommentteja, mutta niiden toteuttaminen oli toinen juttu. Polven sain sentään irroitettua satulasta, mutta kyljen ja painon valumisen kanssa en ollut niin näppärä.

Ensimmäiseksi hyppäsimme ratapiirroksen esteen 1 oikeassa kierroksessa ensin puomina, sitten ristikkona ja lopulta pystynä. Hypyt olivat ihan ok, mutta eivät kovin energisiä. Jouduin nohittamaan Potteria paljon eikä se silti halunnut reipastua kunnolla. Opettaja myös hoksautti uudelleen, etten antaisi painoni valua vasemmalle, vaan korjaisin heti hypyn jälkeen istuntani. Seuraavaksi tultiin kaarevan linjan esteet 3 ja 4 vasemmassa laukassa. Väliin sai mennä kuudesta seitsemään askelta tiestä ja laukasta riippuen. Laukka oli jälleen hidasta enkä saanut Potteria vaihtamaan nelosella oikeaa laukkaa. Onneksi vaihto lennosta onnistui. Sitten hyppäsimme vielä suoran linjan eli esteet 5 ja 6 oikeassa laukassa. Väli oli samanmittainen kuin kaareva linja eli kuutta tai seitsemää askelta haettiin. Meillä tuli seitsemän, vaikka olisin halunnut etenevän laukan ja kuusi askelta. Opettaja lohdutti sanomalla, että todennäköisesti ylimääräinen askel jää pois, kun esteet nousevat.


Radan pääsimme hyppäämään kahdesti ensin matalampana ja sitten kisakorkeudessa eli 70 sentissä. Ensimmäisellä kierroksella meno pysyi edelleen vaisuna. Ykkösen yli päästiin ja samoin kakkosen. Laukka ei tosin vaihtunut siinä esteellä, vaan lennosta piti vaihtaa. Kolmosen ja nelosen väliin meni seitsemän laiskaa askelta ja sitten käänsin johtamalla liikaa, jolloin nelosen jälkeen ei ollut mitään mahdollisuutta enää osua viitoselle. Ei muuta kuin viitosen ulkopuolelta ohi ja uusi lähestyminen. Taisin unohtaa ajatella rataa eteenpäin, sillä yleensä en ole ihan noin hölmöjä virheitä tehnyt. Mutkan kautta pääsimme kuitenkin viitoselle, ja linjaan meni seitsemän askelta. Radasta jäi kehno fiilis, kun meno ei ollut sujuvaa ja itse tein huonoja teitä aiheuttaen laukan sammumisen entisestään.

Toiselle kierrokselle opettaja vinkkasi olemaan esteiden pidemmät välit kevyessä istunnassa. Tämä neuvo auttoi valtavasti, sillä Potter alkoi laukata paljon paremmin. Taisin siis jotenkin nyhrätä istunnallani niin, ettei Potter päässyt laukkaamaan kunnolla. Kevyessä istunnassa homma taas alkoi sujua. Ykkönen ylittyi ihan hyvin ja saimme oikean laukan vaihdettua kakkosesteellä vasemmaksi. Esteiden 3 ja 4 kaareva linja meni viimein kuudella askeleella. Laukka myös vaihtui vasemmasta oikeaan taasen esteellä. Tie viitoselle oli parempi, vaikka annoin hevosen vähän painua oikealle. Lopuksi saimme vielä esteiden 5 ja 6 linjalle kuusi askelta. Olin niin tyytyväinen Potteriin samoin kuin opettaja. Tämä kevyen istunnan käyttö pitää kyllä muistaa kisoissakin, mikäli verkassa Potter tuntuu yhtä nihkeältä.

 

Tämän tunnin perusteella suuntaan sunnuntain kisoihin kohtuullisen hyvillä mielin. Potter kyllä toimii, jos vain osaan pyytää oikein. Opettaja kertoi myös, että radalle ei ole tarkoitus pistää kovin kummoisia erikoisesteitä saati tehdä siitä kovin vaikeaa, sillä sekä hevoset että ratsastajat eivät ole kesäloman jälkeen juuri ehtineet hyppäämistä treenata. Tavoitteena onkin saada hyvä aloitus syksyn kisakaudelle. Itsellenihän nämä ovat kolmannet 70 sentin estekisat. Oma päätavoitteeni on edelleen puhdas, tasainen rata. Toisena tavoitteeni on osata ratsastaa hyvässä ratatempossa, jotta ei tulisi huonoja hyppyjä ja hyytymisiä kaarteeseen. Sunnuntainapa sen sitten näkee, miten tavoitteeni onnistuvat.

Videosta kiitos Alekseille!